cover stranice branitelji-02-02

O KONGRESU

Poštovane kolegice i kolege, dragi prijatelji,

izrazita mi je čast i zadovoljstvo pozvati vas na Prvu nacionalnu konferenciju o palijativnoj skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji s međunarodnim sudjelovanjem, koja će se pod nazivom „Branitelj za branitelja“ održati 10. i 11. prosinca 2021. godine u Osijeku, u prostorijama Vikarijata.  

Prije sedam godina započeli smo s javno-zdravstvenim projektom „Na prvoj crti zdravlja“, kroz koji na razne načine nastojimo promovirati važnost zaštite i unapređenja zdravlja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, kao posebno vulnerabilne skupine. Pokretač ovog projekta je bio Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (CEPAMET), a vremenom je okupio više od stotinu institucija i nevladinih organizacija. Kroz projekt smo, između ostaloga, organizirali dva nacionalna kongresa posvećena ovoj temi, nekoliko desetaka tribina i okruglih stolova, multimedijalne aktivnosti u kojima smo nastojali putem umjetnosti senzibilizirati struku i javnost o ovom važnom problemu, a uz izdavanje i nekoliko stručnih knjiga posebno naglašavamo i online edukaciju stručnjaka i šire javnosti u doba pandemije koja još uvijek traje.

Nakon što su održani i prvi skupovi posvećeni edukaciji branitelja kao volontera u palijativnoj skrbi, kao i poslijediplomski tečaj trajnog medicinskog usavršavanja kojeg je prije nekoliko mjeseci završilo 60 stručnjaka, smatramo da je došlo vrijeme da se okupimo na nacionalnoj konferenciji  o palijativnoj skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, kako bismo izmijenili informacije o sadašnjoj situaciji i donijeli zaključke i prijedloge o mogućnostima daljnjeg unapređenja palijativne medicine i palijativne skrbi za ovu populaciju.

Obzirom da smo još uvijek suočeni s pandemijom, odlučili smo se za hibridnu konferenciju na kojoj se može sudjelovati uživo ili putem platforme Zoom.

Uvjereni smo da će ovaj skup biti važan korak za što kvalitetnije i bolje pomaganje potrebitima, a u ovom slučaju ljudima koji su nesebično izlagali svoj život i zdravlje u ratu, a sada boluju od neizlječivih bolesti.  Sa sloganom „Ostani uz mene“ započeli smo 2009. godine svoj hod prema razvoju palijativne medicine. Onda su se godinama nizali slogani poput sljedećih: Čini dobro – osjećaj se dobro, Brinimo zajedno, Snaga ljudi – činiti dobro, Na prvoj crti zdravlja, Zajedno u ratu – zajedno u zdravlju…

U tom duhu, pokažimo da smo spremni zajednički skrbiti o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji te da ćemo ostati uz njih do kraja.

Vidimo se u prosincu u prekrasnom Osijeku.

Prof. dr. sc. Marijana Braš, prim. dr. med.
Predsjednica Organizacijskog odbora